HTML

INSIDER JELENTI

Az INSIDER anyablog és a Valley Connect startup program mellékleteként célunk, hogy tudósítsunk a Szilícium völgy startup történéseiről. A blogot az Insider szerzői, a Startup Underground események (Suu.hu) szervezői írják. Az Eszme, ami hajtja őket: LEGYEN ITTHON IS SZILÍCIUM VÖLGY! Killing for startup ecosystem!

Friss topikok

  • GCB: A Groupon eredményei magukért beszélnek. Sajnálatos, hogy ez nem nekem jutott eszembe, vagy 10 éve:) (2011.06.14. 08:40) Lady Gaga startupokba fektet!

Linkblog

Az INSIDER-ben már írtunk róla, hogy irdatlan összegekért cserélnek gazdát az egyes sztárfejlesztők a Szilícium völgyben. Talán a negyedév és minden idők legnagyobb csúcsa az volt, amikor a Google 35 millió dollárért (!) megvásárolt egy 5 hónapos startupot a Talkbin-t... Pontosabban annak 3 fejlesztőjét átigazolta magához. Hihetetlen, nem?!

 

 

TALKBIN: 3 SRÁC = 35 M !

 

Ezek tehát amolyan álcázott felvásárlás, amely célja, hogy a készpénzzel erősen kipárnázott sztár cégek (pl. Google, Apple, Microsoft, Facebook stb) szert tegyenek néhány zseniális és fiatal fejlesztő agyra. Mert másképpen nehéz lenne megmagyarázni, hogy egy 5 hónapos ötletben mi van annyi "cégérték", hogy megérjen több mint 30 millió dolcsit... A megapénzért felvásárolt Talkbin ugyanis nem hozott létre semmi maradandót 5 hónap alatt, nem rengette meg a piacokat, nem dobott kesztyűt a Microsoftnak és semmi, de semmit nem csinált. Alapötlete, hogy mobil applikáción keresztül segít a helyi tranzakciókat intézni... (Bővebben ITT)

 Igen, itt valami más zajlik a háttérben: az agyak felvásárlása, nemcsak saját vízió mentén, hanem annak a nem el hanyagolható verseny szellemnek a révén, hogy "nehogy már a konkurencia vadássza le ezeket az agyakat"!

 

 

 

HAVI FEJLESZTŐI BÉR

 

No de mibe kerül egy halandó és igazából teljesen hétköznapi fejlesztési humánerőforrás agya a Szilícium völgyben? Áprilisban az INSIDERben megírtuk, hogy a tablet (iPad) világ új üdvöskéje nem átallotta a világgá kürtölni, hogy 50 millió (!) dollárra lenne szüksége, de gyorsan. És mindezt azért kéri, mert igen drágák a fejlesztők a Valley-ben... És erről így nyilatkoztak anno:

Q: What does the $50 million get you?

McCue: The next milestone is to be cashflow positive. I feel like I can get to cashflow positive with about 50 to 60 people. So our plan is to hire another 18 to 28 people, we have 32 now, then hover there and build out an advertising business with publishers. The bulk of those people will be engineers. Publishers will sell their own ads. . . . Assuming we can build an audience with a really good product, then we need about 100 to 150 publishing partners to build a really big business. We have 17 now.”

Tehát cirka évi 200 ezer dollár egy fejlesztő értéke a Szilícium völgyben, és ez kb. 3-3,5 milliós havi fizut jelent. És akkor még nem csinált az adott fejlesztő semmi startupot, csak elment dolgozni egy sztár céghez.

 

STANFORD, HARDVARD, MAJD GYAKORLAT A FACEBOOK-NÁL

 

Felmerül a kérdés: miért vannak még itthon fejlesztők? Miért nem kezdett el mindenki Szilícium völgybeli startupot gründolni? - Nos a válasz prózai: mert a kapcsolatrendszerbe és networkbe nagyon nehéz bekerülni, ott is megfelelő és több éves szakmai előkészület, vagy akár megfelelő iskolázottság szükséges hozzá. Egyetemi évek a Stanfordon, Hardvardon... Mint ahogy legutóbb döbbenettel olvastam a Wired címlap cikkében, hogy a szintén nagyon sztárolt Quora fejlesztői bizony mind a Hardvardon végeztek és utána (szegények) egyből a Facebook-nál kezdtek el gályázni... Aztán megunták a Facebook-ot és gondoltak egy nagyot és kitalálták azt, amit már évek óta más is régen csinált és régen "question-and-answering", azaz QA rendszernek hívtunk a szövegbányászat (textminign-ban)...

No persze a Qouora most ezt nem QA rendszerként, hanem social wikiként adja el, de szerintem ez is csak egy megfelelő hype, semmi újdonság... Nagyon szkeptikus lennék?

 

 

Címkék: google facebook stanford szilícium völgy talkbin

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valleyconnect.blog.hu/api/trackback/id/tr102960216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása